Dość często, w przypadku nieprawidłowego podawania leku w wodzie do picia lub złej jakości wody, dochodzi do zatykania się smoczków w systemie pojenia.
Zatkane smoczki mogą przyczynić się do spadku spożycia wody przez zwierzęta i obniżenia średnich dziennych przyrostów masy ciała, jak również doprowadzić do niewystarczającego spożycia leku z wodą do picia i niepowodzenia terapii.
Aby zapobiec zatykaniu się smoczków, należy zdiagnozować przyczynę tego zjawiska. Najczęstszymi przyczynami zatykania się smoczków są:
Powstawanie biofilmu
Biofilm jest nalotem (podobnym do płytki nazębnej) wytwarzanym przez bakterie obecne w wodzie. Oprócz blokowania systemu pojenia, może również produkować enzymy rozkładające niektóre antybiotyki i obniżać skuteczność leczenia. Dodatkowo, biofiilm może zawierać bakterie oporne na antybiotyki, będące przyczyną chorób w stadzie zwierząt.
Początkowo tworzy się kamień lub osad z cząsteczek żelaza i/lub manganu na wewnętrznej ścianie rury.
Bakterie przytwierdzają się do osadu.
Namnażanie bakterii i produkowanie glikokaliksu (warstwa stymulująca wzrost kolejnych bakterii), widoczne w formie nalotu- początek tworzenia się biofilmu.
Namnażanie się drożdżaków i grzybów, jeżeli są obecne w wodzie.
Istnieje kilka czynników ryzyka wpływających na powstawanie biofilmu. Najważniejszymi z nich są:
Kamień
Kamieniem określa się osad spowodowany wysoką koncentracją wapnia i/lub magnezu. Przyczynia się on zarówno do spowolnienia przepływu wody, jak również, tworzy chropowatą warstwę na wewnętrznej ścianie rury, która ułatwia przytwierdzanie się bakterii, tworzenie kolonii, a w efekcie końcowym powstanie biofilmu.
Interakcje pomiędzy różnymi produktami
Połączenie różnych produktów o doskonałej rozpuszczalności, może spowodować precypitację roztworu. Dotyczy to zarówno łączenia dwóch różnych preparatów farmaceutycznych oraz jednoczesne zastosowanie leku przeciwdrobnoustrojowego oraz produktu do mycia i dezynfekcji w niskiej dawce (np. podchloryn sodu, nadtlenek wodoru).
Pamiętaj, że nie wszystkie reakcje są widoczne. Czasami dochodzi do całkowitej neutralizacji substancji czynnej przez inny związek, a roztwór pozostaje całkowicie przejrzysty.
Łączenie różnych produktów jest działaniem niezgodnym z zaleceniami producenta.
Mangan
Jeżeli stężenie manganu wynosi >2 mg/l, może dojść do dwóch reakcji: